Goedemorgen! Dit zijn de belangrijke dingen en leukste weetjes die je vandaag moet weten.

1. Jared Kushner mag niet meer bij staatsgeheimen. De schoonzoon van Donald Trump had tot nu toe toegang de President’s Daily Brief, een vertrouwelijke rapportage van de Amerikaanse inlichtingendienst. Hij is een van de belangrijkste adviseurs van de president, maar beschikt nog niet over een security clearance. En die krijgt hij ook niet, volgens bronnen rond het Witte Huis. Mogelijk spelen de banden met Rusland daarbij een rol.

2. Voor het eerst in jaren zitten er minder mensen in de bijstand, blijkt uit CBS-cijfers. Eind 2017 telde Nederland in totaal 461.000 bijstandsgerechtigden. Dit waren er 3.500 minder dan een jaar eerder, de eerste afname sinds 2008.

Wel is er verschil tussen leeftijdsgroepen. Alleen het aantal 27- tot 45-jarigen met bijstand is afgenomen. Bij de 45-plussers was er nog een duidelijke groei. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond nam het aantal toe.

3. Ahold Delhaize heeft zijn winst in het vierde kwartaal ruimschoots verdrievoudigd. Dat komt met name door het gunstigere belastingklimaat in de VS, waar het Belgisch-Nederlandse concern het gros van zijn omzet vandaan haalt.

Het supermarktbedrijf deed geen mededelingen over de opvolging van topman Dick Boer. De Belgische krant De Standaard meldde eerder deze week dat voormalig Delhaize-topman en huidig vicetopman Frans Muller de toppositie zou overnemen. Boer zou dan voorzitter worden van de raad van commissarissen.

4. Ook Takeaway.com presenteerde vanmorgen jaarcijfers. En daaruit blijkt dat de maaltijdbestelsite vorig jaar 42 miljoen euro verlies heeft geboekt. Dat komt met name doordat het bedrijf van Jitse Groen in een felle strijd is verwikkeld in Duitsland met concurrent Delivery Hero. Dat leidde tot hogere marketinguitgaven. Niet voor niets liet Groen onlangs al doorschemeren open te staan voor een fusie met Delivery Hero.

5. Ruim 1.100 schuldeisers hebben zich gemeld bij de curatoren van het failliete Kijkshop. Hun claims zijn in totaal 3 miljoen euro waard, blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Het gaat met name om klanten die producten niet geleverd kregen of nog met tegoedbonnen zitten die niet inwisselbaar zijn.

6. Swapfiets gaat de grens over. De fietsen van de Nederlandse startup staan al in Leuven en binnenkort komen daar Antwerpen, Gent en Luik bij. Na België volgen dit jaar Duitsland en Denemarken. Met Swapfiets kun je een fietsabonnement nemen voor 15 euro per maand. Bij een defect komt er binnen 12 uur een fietsenmaker langs aan huis. Kijkshop zat al geruime tijd in zwaar weer. In 2015 en 2016 werd een verlies van in totaal 39 miljoen euro geleden.

7. Amazon neemt Ring over, een Amerikaanse startup die slimme deurbellen met videocamera's maakt. De internetnetgigant telt naar verluidt 1 miljard dollar neer voor het zes jaar oude bedrijf. Daarmee is het een van de grootste overnames in de geschiedenis van Amazon, na Whole Foods en Zappos. Saillant detail: Ring deed in 2013 nog mee aan het tv-programma Shark Tank, maar het idee werd afgewezen door alle investeerders in de jury.

8. Walt Disney pompt 2 miljard euro in Disneyland Parijs. Het geld is bedoeld om het park, dat vorig jaar zijn 25e verjaardag vierde, op te knappen en uit te breiden. De werkzaamheden worden vanaf 2021 in meerdere fases uitgevoerd.

Het Walt Disney Studios Park, één van de twee themaparken van Disneyland Parijs, krijgt een facelift en wordt uitgebreid met nieuwe gebieden gebaseerd op Disney-hit Frozen, Star Wars en de striphelden van Marvel. Ook krijgt het park nieuwe attracties en wordt er geïnvesteerd in live entertainment.

9. Indiase immigranten die in de VS voor een startup werkten, kiezen in toenemende mate voor een toekomst in Canada. De Amerikaanse regering stelt allerlei extra eisen aan de houders van de zogenoemde H-1B-visa. Canada beweegt in tegenovergestelde richting en maakt meer visa beschikbaar voor immigranten met hoogwaardige vaardigheden. Een simpel voorbeeld: de aanvraagperiode loopt uiteen van twee weken in Canada tot minimaal drie maanden in de VS.

10. Bill Gates gaat geen gooi doen naar het presidentschap. Dat zei de Microsoft-oprichter in een vragensessie op Reddit. Hij wil zich toeleggen op zijn werk voor de Bill and Melinda Gates Foundation, de stichting die armoede en ziektes terug wil dringen over de hele wereld.

"Ik denk dat mensen te veel verwachten van de regering", aldus Gates. "Ja, de overheid kan beter zijn werk doen. Maar lokale actiegroepen kunnen een hoop doen wat de regering niet kan - helpen in scholen en armen ondersteunen."

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)